ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Σελίδες

8 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: 6 Μαρτίου 2016

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
δηλαδή το bullying;


Bullying είναι κάθε είδος βίας, απειλής, περιθωριοποίησης ή εξαναγκασμού που ασκείται σε κάποιον 
με σκοπό τον εκφοβισμό, τη μείωσή της υπόστασης του καθώς και της ανάδειξης της «κυριαρχίας» εκείνου που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους βίαιες συμπεριφορές έναντι εκείνου που γίνεται ο αποδέκτης τους. 

Το bullying μπορεί να το υποστεί κάποιος είτε μεμονωμένες φορές στη ζωή του, είτε κατ’ επανάληψη. 
Μπορεί να αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκδήλωση λεκτικής βίας, ή ακόμη και το συνδυασμό της και με σωματική βία, ή με cyberbullying, δηλαδή με το bullying που εκδηλώνεται online στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω της χρήσης προσβλητικών videos και φωτογραφιών σε συνδυασμό με υβριστικό λεκτικό περιεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αφορά αναίτια ανάρμοστες επιθετικές συμπεριφορές που ασκούνται συνήθως σε άτομα που μπορεί να ξεχωρίζουν από το σύνολο. 

Ο λόγος για τον οποίο διαφέρουν μπορεί να έχει να κάνει με τη διαφορετική εθνικότητα, την κουλτούρα, τη φυλή, το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις πολιτικές πεποιθήσεις, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική τάξη, την εξωτερική εμφάνιση, την συνολική προσωπικότητα, τη φήμη, τη δύναμη, το ταλέντο, τις ξεχωριστές ικανότητες κτλ. 
Το bullying μπορεί να εκδηλωθεί σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα όπως το σχολικό, το ακαδημαϊκό, το επαγγελματικό κ.ά.

Παρουσίαση «Λέμε όχι στο Σχολικό εκφοβισμό»

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας έγινε προβολή δύο ολιγόλεπτων ταινιών, δημιουργίες μαθητών δύο σχολείων από Καρδίτσα και Πάτρα, με κυρίαρχο θέμα την άσκηση ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών.

Δείτε τις εδώ:
Ταινία 1
Ταινία 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου