ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Σελίδες

27 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2015 (10-18/10/2015)



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού πραγματοποιήθηκε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015. Εκατομμύρια παιδιά, νέοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής ένωσαν τις προσπάθειές τους, συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις και παρακολούθησαν μαθήματα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ.

Η βασική ιδέα πίσω από την Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι να δείξει πώς ο προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ζωντανέψετε τις ιδέες σας, να τον κάνει πιο προσιτό και να απομυθοποιηθούν οι δεξιότητες που χρειάζονται για να μάθει κάποιος να προγραμματίζει.

Οι  Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής με την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ 156272/Δ2| 05-10-2015 στο πλαίσιο δράσεων με τίτλο «Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα Κώδικα» υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.
Το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετείχε και φέτος, μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής.Οι μαθητές όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για την δράση και ήρθαν ξανά σε επαφή με τον κώδικα στην Ώρα του Κώδικα! 

ΜΑΘΗΜΑ 1 (κλικ)

Το Μάθημα 1 σχεδιάστηκε για να επιτρέψει σε νεαρούς αναγνώστες να δημιουργήσουν προγράμματα για τον υπολογιστή τα οποία τους βοηθούν να μάθουν να συνεργάζονται με άλλους, να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, και να επιμείνουν σε δύσκολες εργασίες. Στο τέλος του μαθήματος, οι μαθητές δημιουργούν το απόλυτα δικό τους παιχνίδι ή σενάριο.


Δείτε τους μικρούς προγραμματιστές μας!


...
Γιατί να μάθω προγραμματισμό;

Ζούμε σε ένα κόσμο που επηρεάζεται άμεσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος που ζούμε, δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε και σκεπτόμαστε έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Για να τα φέρουμε πέρα με όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά και για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, πρέπει όχι μόνο να κατανοήσουμε το πώς δουλεύει η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή.
Η εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το πως λειτουργούν τα προϊόντα τεχνολογίας, να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να δημιουργήσουμε τα δικά μας προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε είτε για τη δουλειά μας είτε για τη διασκέδαση μας. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιήσουμε την δημιουργικότητά μας και θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μέσα από ομάδες ανθρώπων που είτε κάθονται δίπλα μας, είτε είναι «δίπλα μας διαδικτυακά» σε όλο τον κόσμο!
Οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ θα είναι απαραίτητες σε πολλές θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον. Το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούν κάποιες βασικές γνώσεις πληροφορικής. Πέραν τούτου, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας και η ζήτησή τους αυξάνει με ρυθμούς 3% ετησίως. Σε αντίθεση, ο αριθμός των αποφοίτων σχολών Πληροφορικής, δεν αυξάνει με ανάλογους ρυθμούς, με  αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, παρότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αν το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 825.000 κενές θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα σχετικά με την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες.(πηγή κειμένου https://edu.ellak.gr)
Η καθηγήτρια της Πληροφορικής Τζιβάρα Ελίνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου